IPL

Wat is flitslichtontharing?

Een IPL-flits (Intense Pulsed Light) geeft gedurende een aantal milliseconden een gepulseerde lichtflits af aan de huid. De lichtenergie die hierbij vrijkomt wordt geabsorbeerd in de haarschacht en -bulbus. De kleurstof van het haar zorgt voor de geleiding van de warmte naar de wortel. Wanneer de kiemcellen in de haarwortel opgewarmd zijn, zal het haar compleet met de wortel loslaten van de voedingsbodem. Gemiddeld duurt het uitvallen van het haar 2 tot 4 weken. Deze haren komen dus niet meer terug.

Groeifases haar

Haar groeit in drie fases, namelijk de groeifase (anagene fase), de overgangsfase (katagene fase) en de rustfase (telogene fase). Tijdens de groeifase is de haar verbonden met de voedingsbodem. Het is dan ook alleen mogelijk in deze groeifase de haar en voedingsbodem tegelijk te vernietigen. Tijdens de rust- en overgangsfase bevindt zich reeds een laagje cellen tussen de haar en voedingsbodem. Hierdoor kan de energie niet ver genoeg worden getransporteerd en zal er een nieuw haartje aangemaakt worden. Per behandeling bevindt ca. 10 tot 20% van de haren zich in de groeifase en kan direct effectief worden aangepakt.

Aantal behandelingen

Gemiddeld zijn zo’n 8 behandelingen nodig voor een goed resultaat. Het eerste resultaat is meestal al na 3 behandelingen te zien. De behandelingen worden gegeven met 4 tot 12 weken tussenpauze, afhankelijk van het gebied. De totale behandelduur is zo’n 12 tot 18 maanden. Met IPL kunt u tot zo’n 80% haarreductie komen. Om dit resultaat vast te houden adviseren wij u 1 x per jaar een onderhoudsbehandeling te boeken.

De voordelen

Voor u betekent het nooit meer harsen, scheren of knippen! Weg met stoppels, jeuk, irritatie of ingegroeide haren. Mooi weer? Feestje? Geen probleem, het altijd weer tijdrovende ontharen hoeft niet meer!

De eerste keer

Omdat wij graag willen zien hoe uw huid reageert op de behandeling, zullen wij tijdens de intake en dus voor de daadwerkelijke behandeling eerst een testflits uitvoeren. Na zo’n 15 minuten zal dan blijken of er ongewenste bijwerkingen zijn. Ook kunnen we een foto maken, zodat we een voor en na resultaat kunnen zien.

Waarom een verschillend aantal behandelingen?

Uit de praktijk is gebleken, dat cliënten waarbij het haar voldoende pigment bevat na gemiddeld acht behandelingen tevreden zijn met het resultaat. In een enkel geval kan dit afwijken. Oorzaak: man of vrouw, familie of ras, gezicht of lichaam, ziekte of gezondheid en zeker medicijnen of storingen in de hormoonbalans.

Pijn

De gevoeligheid van de zenuwuiteinden in de huid varieert per individu en lichaamsdeel. Bijvoorbeeld: het middelste gedeelte van de bovenlip is gevoeliger dan de buitenkant en de bikinilijn is doorgaans gevoeliger dan de benen. Wat u voelt is een warme prikkelende tinteling.

Haarkleur

Blond, rood of heel dun haar is minder succesvol te behandelen dan donker en dik haar. Donkere huidtypes (IV en V) moeten op lage standen behandeld worden en in sommige gevallen is een goed resultaat moeilijker te bereiken. Als twee tot drie zorgvuldige testbehandelingen voldoende resultaat geven kan de totale zone behandeld worden. Er is een zeer klein percentage van klanten die niet reageert op de behandeling om welke reden dan ook. Dit wordt na enkele behandelingen duidelijk, waarna wij adviseren om te stoppen.

Zon en de behandeling

Minimaal 14 dagen voor en 14 dagen na de behandeling geen of zo weinig mogelijk zonnebank en/of buitenzon. Zonnen is geen contra-indicatie, maar hoe lichter de huid, hoe meer energie er wordt opgenomen door de haarwortel, waardoor er minder behandelingen nodig zijn.

Scheren voor de behandeling

Twee dagen voor de behandeling (3 dagen als uw haar traag groeit) dient u de te behandelen zone zorgvuldig te scheren (in het eventueel gewenste model). Dit voorkomt irritatie van de huid en geeft de specialist een goed beeld van wat uw wens is.

Op de dag van behandeling

Indien u in het gezicht behandeld wordt, breng dan geen make-up, lipliner e.d. aan. Als u uw bikinilijn laat behandelen, zorgt u dan voor een witte slip. Draag in het geval van de oksels een witte BH of een wit hemdje.

Na de behandeling

In sommige gevallen kan er na de behandeling tijdelijke roodheid ontstaan. Dit verdwijnt vanzelf binnen 15 minuten tot een paar uur. Let op met het gebruik van zeep en deodorant tot 24 uur na de behandeling.

Ontharen tussen de behandelingen

Het verwijderen van haartjes met pincet, touwtjes, harsen, Epilady of enig ander epilerend apparaat is verboden omdat u dan de haren verwijdert die juist de warmte moeten gaan geleiden. Uitsluitend met een scheerapparaat, -mesje of schaar de boven de huid liggende haren weghalen. Dit mag zo vaak als u wilt. Meldt tatoeages of permanente make-up op gedeelten die behandeld gaan worden. Deze dienen wij af te dekken.

IPL en medicijnen/ziekte

Contra-indicaties zijn: medicijnen als hormonen, corticosteroïden, bepaalde lichtgevoelige medicijnen (zie bijsluiter onder fotosensibiliteit), maar ook huid- en/of aderontsteking, huidkanker, kanker, open wonden, epilepsie, suikerziekte, zwangerschap, borstvoeding en gebruik van ‘bruin zonder zon’. Deze en alle andere indicaties dient u ons te melden. Raadpleeg bij twijfel altijd uw (huis)arts. Hormoonproblemen veroorzaakt door pubertijd, zwangerschap, borstvoeding, menopauze, bijnieren en eierstokontsteking geven nieuwe haarontwikkeling. Daarom zijn soms (na langere tijd) nabehandelingen nodig om het resultaat vast te houden.